Japonia a lansat anterior sonda japoneza spatiala Hayabusa2 pentru a studia un asteroid si pentru a colecta mostre din acesta. Materialul colectat de Hayabusa2, sonda spatiala, a revenit astazi pe Pamant, a anuntat JAXA, Agentia Japoneza de Explorare Aerospatiala.
Sonda japoneza Hayabusa2 a adus pe Pamant o mostra de asteroid, la aproximativ un an dupa ce a ajuns pe Ryugu. JAXA a confirmat ca mostra colectata de sonda japoneza Hayabusa2 a ajuns in Australia astazi.
Transportatorul a avut o coborare relativ lunga, mistuinduindu-se in flacari in atmosfera la ora 12:28PM Est, inainte de a-si deschide parasuta la aproximativ 10 kilometri deasupra Pamantului.
Sonda japoneza Hayabusa2 a ajuns pe Ryugu in februarie 2019 pentru a colecta material de acolo. Se presupunea initial ca ar fi indeplinit acea misiune in octombrie 2018, dar datele actualizate au necesitat o reprogramare.
Hayabusa2 va studia mai apoi asteroidul 1998 KY26, dar sonda japoneza nu va reveni pe Pamant mai devreme de anul 2031. Cu conditia ca mostrele sa fie in regula, acestea pot fi nepretuite.
Ryugu poate contribui la intelegerea naturii sistemului solar timpuriu si la explorarea posibilitatii ca asteroizii sa fi adus pe Pamant materie organica. Aceasta nu ar fi singura misiune de acest gen.
Misiunea OSIRIX-REx a SUA a colectat recent propriile mostre de asteroid, iar acestea ar trebui sa ajunga pe Pamant in septembrie 2023. Drept urmare, nu ar trebui sa fie surprinzator daca, in urmatorii cativa ani, omenirea va descoperi lucruri interesante despre asteroizi.
„Astazi (12/6) la 04:31, ora Japoniei, toate operatiunile referitoare la revenirea capsulei cu mostra s-au incheiat. Ne vom concentra acum atentia pe operatiuni de observare stiintifica si vom observa Pamantul si Luna cu instrumentele stiintifice”, potrivit JAXA.