Cativa cercetatorii de la Institutul National Italian pentru Fizica Nucleara au descoperit pentru prima data ceva anume la Soarele nostru. Ei au reusit sa confirme o importanta teorie care dateaza din 1938.
Cercetatorii au confirmat una dintre cele mai importante teorii din fizica stelelor. NBS News informeaza ca o echipa de la Institutul National Italian pentru Fizica Nucleara a descoperit neutrini detectati pentru prima data la fuziunea stelelor.
Cercetatorii au stabilit ca particulele care trec prin detectorul Borexino provin dintr-un proces de fuziune carbon-azot-oxigen (CNO) din nucleul Soarelui.
Acest tip de comportament fusese prezis in 1938, dar nu fusese verificat pana acum, in ciuda faptului ca unii cercetatori au detectat neutrini in 1956.
Designul lui Borexino a fost crucial pentru depasirea acestui obstacol. Constructia sa „asemanatoare cu ceapa” si ajustarile aflate in desfasurare se asigura ca acest detector este extrem de senzitiv si rezistent la radiatiile cosmice nedorite.
Este si o descoperire oarecum surprinzatoare din partea cercetatorilor. Fuziunea carbon-azot-oxigen este de obicei mai frecventa la stelele mari si calde. Un corp ceresc de dimensiuni mai mici, cum ar fi Soarele, produce doar 1% din energia sa prin acest proces.
Aceasta descoperire confirma nu numai ca CNO (carbon-azot-oxigen) este o vigoare motrice din spatele stelelor uriase, ci si din spatele Universului in general. Acest lucru, la randul sau, ar putea contribui la explicarea materii intunecate, in care neutrinii ar putea juca un rol semnificativ.
Cercetatorul Orebi Gann, care nu a fost implicat in aceste descoperiri in privinta Soarelui, a declarat pentru NBC ca o asimetrie intre neutrini si antiparticulele lor relevante ar putea explica de ce nu prea exista antimaterie cunoscuta in Univers.