Pe 2 noiembrie, s-au implinit 20 de ani de la prima misiune cu astronauti pe termen lung pe Statia Spatiala Internationala, misiune cunoscuta sub numele de „Expeditia 1”. De atunci, au existat intotdeauna cativa oameni care traiau si lucrau pe SSI.
Inainte de aceasta misiune, grosul programului de zbor spatial uman al agentiei spatiale NASA din Statele Unite se concentra in jurul lansarii unor calatorii pe orbita care durau cateva saptamani.
Dar la mijlocul anilor ’90, agentia spatiala americana a lansat astronauti in spatiu pentru calatorii mult mai lungi, pentru a locui pe vechea statie spatiala Mir a Rusiei.
Odata ce Statele Unite, Rusia si partenerii lor internationali au format Statia Spatiala Internationala, agentia spatiala americana a lansat astronauti care au ramas luni intregi pe orbita, la inceputul anilor 2000, iar de atunci au existat oameni pe SSI in orice moment.
Ca parte a Expeditiei 1, un echipaj de trei astronauti a fost lansat catre SSI pe 31 octombrie 2000, la bordul unei rachete rusesti Soyuz. Acel zbor a transportat doi cosmonauti rusi – Yuri Gidzenko si Sergei Krikalev – si astronautul american Bill Shepherd.
Acestia au andocat la SSI doua zile mai tarziu, pe 2 noiembrie. Cei trei oameni s-au aflat pe Statia Spatiala Internationala patru luni si jumatate, pana in martie.
Acestia au parasit SSI dupa ce un nou echipaj de trei persoane a sosit la bordul navei spatiale Discovery. Misiunea lor a fost denumita „Expeditia 2”.
Agentia spatiala din Statele Unite a sarbatorit anul acesta prima misiune pe SSI cu evenimente in presa, cu declaratii din partea astronautilor aflati acum la bordul Statiei Spatiale Internationale (Expeditia 64), dar si cu o masa rotunda virtuala cu membrii Expeditiei 1.