Exista multe persoane care apreciaza iPhone-ul si alte produse Apple, dar care nu stiu ca adaosul comercial la produsele companiei este foarte mare. Nu degeaba Apple este cea mai bogata companie din lume.
Recent, Apple a depasit pragul istoric de 700 de miliarde de dolari, deci este cea mai bogata companie din toate timpurile si prima care a ajuns la aceasta cifra colosala. Dar oare de ce? Datorita adaosului comercial urias pe care il practica pentru iPhone-urile sale. Nu poti deveni o companie atat de bogata fara sa ai veniturile foarte mari in comparatie cu cheltuielile. Ar putea foarte bine sa practice un adaos comercial mai mic, dar asta ar face ca profitul sa fie mai mic.
Si totusi, de ce le cumpara lumea? Da, sunt produse de inalta calitate, dar pretul este foarte exagerat. Fanii iPhone-ului spun ca iPhone-ul nu se blocheaza, n-are lag sau mai stiu eu ce. Dar acest lucru cui se datoreaza? Se datoreaza sistemului de operare, nu iPhone-ului in sine. Mai demult, am auzit ca Apple nu-si dezvaluie informatiile despre procesor si RAM. Atunci nu am stiut de ce, dar mai apoi mi-am dat seama de ce: doar n-o sa-ti spuna Apple ca-ti vinde un iPhone 6 cu procesor de 1,5GHz dual-core si 1GB de RAM cu 4000 de lei. Recent, am auzit ca urmatorul iPhone ar putea avea 2GB de RAM. Da, e mare lucru.
Dupa parerea mea, iPhone-ul ar trebui sa fie mult mai ieftin, avand in vedere specificatiile. Performanta se datoreaza sistemului de operare care este foarte bine optimizat, si nu procesorului sau memoriei RAM. Datorita faptului ca iPhone-ul nu are nevoie sa aiba un hardware performant pentru a functiona bine, Apple reuseste sa le faca foarte subtiri si cu o durata de viata a bateriei mai indelungata.
Mai mult, Apple nu-si produce iPhone-ul ci angajeaza companii chinezesti cu forta de munca ieftina sa le ansambleze produsele. Piesele pentru iPhone-urile Apple sunt produse de mai multe companii, procesorul de Samsung sau panoul LCD de LG etc. Dar Apple isi mai schimba furnizorii. LG e cea mai mare companie producatoare de displayuri din lume si le foloseste la produsele sale, cum ar fi tabletele, smartphone-urile, monitoarele sau televizoarele sale, dar le si vinde anumitor companii pentru a le folosi la produsele lor. Alte companii implicate in productia de displayuri sunt Samsung si Sony. Cine a auzit de display-urile Super AMOLED trebuie sa stie ca Samsung le-a creat.
Deci, cum poate sa ajunga Apple, o companie care nu produce aproape nimic sa ajunga cea mai bogata companie din lume? Prin pretul nejustificat de mare al iPhone-urilor Apple, desigur. Smartphone-urile Android au nevoie de procesoare puternice cu multe nuclee si mult RAM pentru a functiona decent, dar asta este din cauza ca Android este un sistem de operare folosit de mai multi producatori, deci nu e bine optimizat pentru niciun producator de smartphone-uri. Data viitoare cand vi se blocheaza telefonul, dati vina pe sistemul de operare, nu pe Sony, HTC sau Samsung. Cam astea sunt adevarurile despre smartphone-urile Apple.