Noul satelit de descoperire a exoplanetelor (adica planete din afara sistemului nostru solar) al Agentiei Spatiale Europene, Cheops (prescurtare de la Characterizing Exoplanet Satellite), a facut prima sa descoperire de la lansarea sa din luna decembrie, dar nu este genul de loc pe care ti-ai dori sa-l vizitezi. Misiunea satelitului Cheops e de a analiza stelele din apropiere pentru a gasi planete care orbiteaza in jurul lor. Descoperirea sa initiala este un Jupiter imens care e foarte fierbinte si luminos si care se afla in cosmosul indepartat, o planeta gazoasa foarte extrema si care a fost denumita „WASP-189 b.
„Se cunoaste ca exista doar cateva planete in jurul unor stele atat de fierbinti, iar aceasta exoplaneta e de departe cea mai luminoasa”, a declarat un astrofizician de la Universitatea din Geneva.
Acest astrofizician este autorul principal al unei lucrari despre noua exoplaneta descoperita. Pentru a va imagina WASP-189 b, trebuie sa va imaginati o planeta gazoasa de dimensiunea lui Jupiter, dar foarte aproape de Soare, mai exact pe orbita pe care orbiteaza acum Mercur.
Exoplaneta foarte extrema nou descoperita e atat de apropiata de Soare incat incheie o orbita completa in mai putin de 3 zile. In plus, e important de mentionat ca steaua in jurul careia orbiteaza e de dimensiuni mai mari decat Soarele nostru si e cu cateva mii de grade mai fierbinte.
Noua planeta foarte extrema poate fi descrisa probabil mai corespunzator drept un Jupiter la gratar. Temperaturile la suprafata acelei planete pot ajunge la 3200 de grade Celsius, WASP-189 b fiind una dintre cele mai extreme si fierbinti exoplanete descoperite vreodata de astronomi, un loc in care pana si fierul se transforma in gaz. Cu alte cuvinte, este un loc in care nu poate supravietui absolut nicio forma de viata.