In 2012, o echipa de cercetatori japonezi si belgieni au gasit in Antarctica o roca spatiala cat o minge de golf. Astronautii din Statele Unite au avut in cele din urma sansa de a studia acel fragment de meteorit – care a fost denumit Asuka 12236 – iar acestia sustin ca acea roca spatiala ar putea contine noi indicii despre evolutia vietii.
In interiorul meteoritului gasit in Antarctica, astrobiologii din Statele Unite au descoperit o concentratie ridicata de aminoacizi, in special acizi aspartici si glutamici vitali pentru viata.
Acesti aminoacizi sunt doi dintre cei 20 de aminoacizi care formeaza milioane de proteine care sunt esentiale pentru functiile corporale ale oamenilor si ale altor fiinte vii.
Cercetatorii au gasit si inainte aminoacizi in roci spatiale, dar nu la aceasta concentratie uimitoare. Poate cel mai surprinzator, Asuka 12236 contine in special aminoacizi de stanga, iar viata pe care o cunoastem folosteste numai aminoacizi de stanga pentru a construi proteine.
Cercetatorii doresc sa afle de ce exista acel dezechilibru catre aminoacizii de stanga in acea roca spatiala din Antarctica si ce tipuri de conditii cosmice ar fi putut duce la asta.
Studiind diferite roci spatiale, oamenii de stiinta pot crea o cronologie a schimbarii conditiilor cosmice pentru a intelege mai bine evolutia aminoacizilor si a vietii asa cum o cunoastem.
Acesta este un alt motiv pentru care acest fragment de meteorit descoperit in Antarctica este atat de important. Astrobiologii cred ca acel meteorit din Antarctica s-a format inainte de sistemul nostru solar.
Cercetatorii sunt dornici sa studieze si alte roci spatiale pentru a descoperi evolutia vietii. In octombrie, nava spatiala OSIRIS-REx va colecta o mostra din asteroidul Bennu si o va aduce pe Pamant. Cercetatorii vor incerca sa gaseasca si aminoacizi in acea mostra pentru indicii privind evolutia vietii.