In Japonia, se obisnuieste sa se consume sashimi si sushi, dar aceste produse au o calitate care variaza de la restaurant la restaurant. Vestea buna e ca a aparut in Japonia o aplicatie care poate masura calitatea sashimi-ului si sushi-ului.
Atunci cand comanzi ton sashimi sau sushi, exista unele produse care sunt mai scumpe si altele care sunt mai ieftine. Acest lucru se datoreaza diferitelor grade ale tonului, restaurantele superioare avand de obicei produse mai de calitate.
De obicei este nevoie de un cumparator cu experienta pentru a putea evalua cat de buna e calitatea. Cu toate acestea, se pare ca Japonia doreste sa renunte la munca de presupunere atunci cand oamenii neexperimentati cumpara asa ceva.
Un lant de restaurante de sushi din Japonia a apelat recent la utilizarea unei noi aplicatii care se numeste Tuna Scope. Dezvoltata de compania japoneza de publicitate Dentsu, aceasta e o aplicatie alimentara propulsata de invatare automata si care poate indica utilizatorului ce calitate are sushi-ul pe care il cumpara.
Aplicatia e instruita cu mii de imagini si, pe baza acestora, va putea spune utilizatorului diverse caracteristici ale sushi-ului, cum ar fi stralucirea carnii, grasimea si asa mai departe.
Acestea sunt lucruri pe care un cumparator cu experienta le-ar cunoaste, dar, asa cum am mentionat, aplicatia din Japonia intentioneaza sa elimine partea de presupunere pentru cumparatorii care nu sunt experimentati si sa le usureze localizarea unui sushi de calitate superioara, sau care se potriveste nevoilor lor.
Unii oameni si-au exprimat scepticismul in legatura cu aceasta aplicatie din Japonia, acestia precizand ca, desi imaginile reprezinta un aspect al judecarii calitatii, exista si alte lucruri, cum ar fi textura, care sunt mai greu de masurat de acea aplicatie.