Roverul Curiosity – care exista deja pe planeta Marte de cativa ani – va incerca ceva anume pe aceasta planeta pentru a gasi indicii si raspunsuri la intrebarea: a existat vreodata viata pe Marte? Asta in timp ce se pregateste lansarea unui alt rover (Perseverance), mai nou si imbunatatit.
In doar cateva saptamani, Perseverance si elicopterul sau vor porni in spatiu in drumul lor catre planeta Marte. Asta nu inseamna ca roverul Curiosity mai vechi – si care exista deja pe Marte – va iesi in peisaj.
De fapt, Curiosity tocmai a pornit in calatoria sa de vara de 1,6 kilometri catre urmatoarea destinatie. Urmatorul popas al roverului este un loc cu sulfati de la Muntele Sharp.
Datele pe care roverul le va aduna ne-ar putea oferi un indiciu asupra modului in care climatul martian si perspectivele sale pentru viata s-au schimbat in ultimele 3 miliarde de ani.
Curiosity a investigat mediul bogat in argila de la Muntele Sharp inca de la inceputul anului 2019, oferind informatii oamenilor de stiinta care se gandesc daca fostul mediu ar fi putut sustine viata microbilor antici.
Pentru a-si putea atinge obiectivul de a gasi semne de viata, totusi, Curiosity trebuie sa se deplaseze pe o portiune de nisip pentru a nu se impotmoli. Din cauza lipsei de imagini de teren cu unele zone de pe Marte, Curiosity isi va folosi abilitatile automate de conducere pentru a gasi cele mai sigure cai pentru anumite parti ale calatoriei.
Agentia spatiala americana se asteapta ca roverul va sosi la destinatia de pe Marte la toamna, dar s-ar putea sa se intample mai tarziu de atat, daca echipa de la sol se decide sa faca popasuri pentru a colecta mostre pe traseu.
Pana la sfarsitul acestei calatorii, roverul Curiosity va fi pozitionat pentru urmatoarea sectiune a Muntelui Sharp de pe Marte, pe care va continua sa o exploreze pentru semne de viata straveche.