Astronomii din Statele Unite au folosit niste date de anul trecut de la Laser Interferometer Gravitational-wave Observatory si au descoperit un caz ciudat de coliziune a unor gauri negre in spatiul cosmic. E primul caz cunoscut in care coliziunea unor astfel de lucruri in spatiul cosmic a fost observata producand lumina.
Aceste ciocniri din spatiul cosmic de obicei nu produc lumina prin natura lor. S-ar putea sa exista unde gravitationale, dar cam atat. Cu toate acestea, astronomii s-ar putea sa fi gasit unul dintre cazurile rare in care o coliziune este vizibila in spatiul cosmic.
O echipa de astronomi care foloseste date din luna mai a anului 2019 de la LIGO (Laser Interferometer Gravitational-wave Observatory) a reperat ceea ce pare a fi primul caz cunoscut in care doua gauri negre s-au ciocnit producand lumina.
Daca e adevarat, atunci cheia ar fi interactiunea lor cu o treia gaura neagra si mai masiva. Majoritatea galaxiilor au gauri negre masive, al caror disc de gaz poate fuziona cu altele mai neinsemnate.
Cand acest lucru se intampla, cea nou formata poate fi trimisa intr-o directie neobisnuita pe disc, declansand o reactie de gaz zile sau saptamani de zile dupa aparitia undelor gravitationale in spatiu.
Momentul aparitiei luminii s-a aliniat cu asta, iar lumina s-a stins treptat de-a lungul unei luni de zile. Astronomii au eliminat in mod eficient alte fenomene drept cauze posibile, cum ar fi o gaura neagra care acapareaza o stea, o supernova sau o flacara din interior. Aceasta nu e o dovada absoluta, cel putin nu inca.
Profesorul de astronomie al Caltech, Matthew Graham, a atentionat ca astronomii inca nu pot exclude complet alte evenimente. Cu toate acestea, daca lumina emisa e rezultatul unei coliziuni in spatiul cosmic, se valideaza teoriile existente si reprezinta o imagine rara a activitatii unor gauri negre care se ciocnesc in spatiul cosmic.