In trecut, companiile contracarau solicitarile de la autoritatile din anumite tari, de fiecare data cand autoritatile solicitau companiilor sa ofere informatii si cheile de criptare despre clientii lor. In ziua de azi, s-a mai relaxat tensiunea de pe umerii companiilor tehnologice, in sensul ca companiile tehnologice predau cheile de criptare chiar clientilor lor.
Asta inseamna ca, daca autoritatile merg la Google si Apple si cer acestor companii acces la un dispozitiv sau informatii de la unul dintre clientii lor, acest lucru nu se poate, pentru ca cheile de criptare au fost predate clientilor.
Acum, trei senatori republicani din Statele Unite propun un proiect de lege care ar pune capat criptarii „warrant-proof” (care necesita mandat).
Sintagma „warrant-proof” este folosita pentru ca, chiar daca autoritatile din Statele Unite aveau un mandat, intrucat cheile de criptare se afla acum in posesia clientilor si nu a companiilor tehnologice, mandatul nu e bun de nimic.
De asemenea, datorita celui de-Al Cincilea Amendament prezent in Constitutia Statelor Unite, americanii au dreptul de a nu fi obligati sa se incrimineze, cum ar fi sa fie obligati sa-si deblocheze dispozitivele si sa le ofere acces autoritatilor la acele dispozitive.
Potrivit senatoarei Lindsey Graham din Statele Unite: „In istoria recenta, ne-am confruntat cu numeroase cazuri de terorism si de activitati infractionale serioase si nu am putut accesa informatii vitale, chiar daca a fost emis un ordin judecatoresc. Din pacate, companiile tehnologice au refuzat sa onoreze aceste ordine si sa fie de folos autoritatilor in anchetele lor”.
Ramane de vazut daca acest proiect de lege – pentru criptarea cu mandat – va fi aprobat sau nu in Statele Unite, dar ne imaginam ca se va confrunta cu reactii negative. Ce parere ai despre asta? Crezi ca utilizatorii din Statele Unite vor fi indignati de acest proiect de lege pentru criptarea cu mandat?