Una dintre caracteristicile interesante ale sistemului de operare macOS – pentru Mac-urile de la Apple – este abilitatea de a rula aplicatii Windows. Din pacate, este posibil ca anumite computere Mac de la Apple nu vor mai putea rula aplicatii Windows.
Una dintre caracteristicile integrate in sistemul de operare macOS este Boot Camp. Aceasta permite utilizatorilor sa ruleze aplicatii Windows pe computerele Mac, pornind computerele pe Windows.
Astfel, utilizatorii au parte de ce e mai bun din ambele lumi. Din pacate, se pare ca, in viitor, computerele Mac ale Apple nu vor mai fi acceptate. Dupa cum s-a dezvaluit deja, Apple a confirmat tranzitia de la procesoarele x86 ale Intel la propriile sale cipuri ARM, cele din urma cipuri fiind incapabile sa ruleze aplicatii Windows pe Mac.
Apple a anuntat o multime de instrumente utile dezvoltatorilor pentru a crea aplicatii compatibile, iar unul dintre aceste instrumente este Rosetta care practic permite softurilor bazate pe x86 sa ruleze pe cipul ARM al companiei.
Cu toate acestea, pe baza documentatiei Rosetta, se pare ca rularea softurilor Windows nu va functiona cu aplicatiile de masina virtuala care virtualizeaza platformele x86_64, ceea ce inseamna ca instrumente precum Boot Camp nu vor mai functiona pe noile cipuri ARM ale Apple.
In prezent, Apple inca nu a anuntat o inlocuire pentru Boot Camp si nu e clar cum va afecta acest lucru utilizatorii Mac in viitor. Este posibil ca compania intentioneaza sa „remedieze” acesta caracteristica, sau sa creeze o noua modalitate de a rula aplicatii Windows pe cipurile ARM.
Dar, deocamdata, compania nu a anuntat nimic de genul asta. Acestea fiind spuse, se asteapta ca tranzitia companiei Apple la propriul sau cip ARM va avea nevoie de doi ani, asa ca poate ca compania va avea de dezvaluit alte detalii in viitor. Pana atunci, utilizatorii Mac care au nevoie de abilitatea de a rula aplicatii Windows vor trebui sa cumpere computerele Mac cu procesor Intel.