Legile privind Copyright-ul pot fi destul de confuze, in special cu suportul digital cu care oamenii lucreaza in ziua de azi. Pentru unii, ideea e ca, prin publicarea unor postari pe retele sociale precum Twitter, Facebook si Instagram, utilizatorii se pot astepta ca acele postari pe care le posteaza sa fie refolosite sau repostate.
Cu toate acestea, intrucat ceea ce ai postat este practic munca ta, ar trebui sa poti controla cine o foloseste si unde e folosita. Din pacate pentru utilizatorii care se bazeaza pe incorporarea postarilor Instagram pe site-urile lor web, se pare ca lucrurile sunt pe cale sa incurce, deoarece reteaua sociala a sustinut intre timp ca nu ofera o sublicenta pentru postarile incorporate pe alte site-uri web.
Intr-un e-mail trimis unei publicatii, Instagram a declarat: „Desi termenii nostri ne permit sa acordam o sublicenta, nu acordam o astfel de licenta pentru API-ul nostru de incorporare. Politicile noastre de platforma impun tertilor sa aiba drepturile necesare de la proprietarii drepturilor de autor. Aceste politici includ asigurarea ca tertii au o licenta pentru a incorpora pe alte site-uri web continut de pe Instagram, daca se impune o licenta prin lege”.
Asta inseamna ca, in viitor, daca doresti sa incorporezi o postare de pe Instagram pe un alt site web, va trebui sa obtii permisiunea de la autorul original al postarii, altfel poti deveni paratul unui proces de incalcare de copyright.
Acest lucru vine dupa ce site-ul web Newsweek a fost adus in sala de judecata de fotograful Elliot McGucken, pentru ca acel site a incorporat o fotografie de-a lui intr-un articol.
Publicatia Newsweek sustine ca sublicenta Instagram se extinde la tehnologia de incorporare a postarilor in alte site-uri web, dar declaratia de acum a Instagram respinge aceasta idee.