Luna trecuta, dupa ce companiile Apple si Google cu sediul principal in Statele Unite au anuntat schimbari la eforturile lor de a urmari raspandirea coronavirusului Wuhan, unii au observat gradul surprinzator in care companiile tehnologice Apple si Google din Statele Unite stabilesc raspunsul pentru coronavirusul Wuhan si conditiile. Unor tari nu prea le convine.
Aceste companii americane Google si Apple detin hardware-ul, detin software-ul, iar guvernele tarilor – care le folosesc pentru a gasi noi oameni infectati cu coronavirus – vor trebui sa respecte conditiile acestor companii.
In aceasta saptamana, acel proces a inceput sa se accelereze. Colaborarea Apple-Google iti solicita sa te inscrii intr-un sistem care permite smartphone-ului tau sa emita semnale Bluetooth catre alte telefoane din jur.
Cand te afli in apropiere de o alta persoana pentru o perioada mai lunga de timp, ambele smartphone-uri vor inregistra interactiunea. Atunci cand o persoana se testeaza pozitiv pentru coronavirusul Wuhan, acea persoana va avea optiunea de a notifica in mod anonim alte smartphone-uri ca s-ar putea ca posesorii lor sa fi fost expusi la coronavirusul Wuhan.
Acei utilizatori vor fi sfatuiti sa se autocarantizeze sau sa solicite tratament. Un obstacol si neintelegere dintre companiile tehnologice Apple si Google si tari este nevoia de a decide cine va procesa notificarile de expunere.
Apple si Google doresc sa proceseze notificarile pe smartphone-urile utilizatorilor fara a le stoca pe un server central, pentru a pastra gradul maxim de confidentialitate posibil.
Intre timp, unele tari europene au cautat sa proceseze notificarile pe un server central, in speranta ca detinerea unor informatii mai detaliate le va permite acelor tari sa identifice expuneri suplimentare si sa limiteze mai rapid raspandirea coronavirusului Wuhan.