Noi studii arata faptul ca emisiile de dioxid de carbon continua sa creasca si sa stabileasca recorduri. Din acest motiv, nu pare ca suntem pe drumul cel bun pentru a elimina complet emisiile pana in 2050.
Cantitatea de emisii de dioxid de carbon din atmosfera este in continua crestere, chiar daca oamenii conduc masini si zboara cu avionul mai putin in timpul pandemiei de coronavirus Wuhan.
Emisiile de CO2 au atins maximul zilnic pe data de 3 mai, atingand un nivel care nu a fost observat de peste 60 de ani. De asemenea, se asteapta ca media anuala de emisii va creste, conform unei analize publicate de oamenii de stiinta de la serviciul meteorologic national pentru Marea Britanie si de la Institutul Scripps de Oceanografie.
Ei au descoperit ca emisiile totale de dioxid de carbon din atmosfera sunt inca in ascensiune si ca schimbarile dramatice venite cu coronavirusul Wuhan doar au incetinit cresterea.
Datele arata ca multe eforturi ambitioase trebuie sa fie depuse pentru a opri incalzirea planetei. Scaderea temporara a gazelor cu efect de sera din timpul coronavirusului Wuhan nu este suficienta pentru a anula decenii in care oamenii au poluat planeta.
„Gramada de deseuri a umanitatii se afla in atmosfera si nu va disparea datorita coronavirusului Wuhan”, precizeaza Ralph Keeling, geochimist in cadrul Institutului Scripps de Oceanografie.
„Dioxidul de carbon se dezvolta ca raspuns la nu doar ce emitem acum, ci si pentru ceea ce s-a emis in secolul trecut”. Poate parea ca planeta a ajuns la un moment de ragaz pe fondul ordinelor de inchidere a companiilor si de izolare a oamenilor, in timpul coronavirusului Wuhan.
Efectul pe care coronavirusul Wuhan l-a avut asupra cantitatii de poluare a planetei este deja de 6 ori mai accentuat decat l-a avut recesiunea din 2008 asupra emisiilor de dioxid de carbon.