Odata cu aparitia AI, unii s-au gandit daca este in regula ca AI (inteligenta artificiala) sa poata fi considerata in mod legal creatoare sau inventatoare a unei creatii si inventii. Se pare ca in SUA s-a decis ca nu este posibil acest lucru.
Ideea generala din spatele legii privind brevetele si drepturile de autor este ca oricine creeaza sau vine cu o idee trebuie sa fie considerat creator sau inventator.
Totusi, ce se intampla daca creatorul nu e uman? Ce se intampla daca ideea unui produs, serviciu sau a unei inventii este creata de AI (inteligenta artificiala)?
USPTO (Oficiul pentru Brevete si Marci din Statele Unite) considera ca un sistem AI nu poate fi considerat in mod legal inventator. Acest lucru se bazeaza pe o solicitare trimisa catre USPTO pentru cateva brevete – o lanterna de urgenta si un recipient de bauturi care isi schimba forma – care au fost create de un sistem AI denumit DABUS.
Artificial Inventor Project a inscris brevetele pe numele creatorului lui DABUS, Stephen Thaler. S-a argumentat ca, avand in vedere ca Stephen Thaler nu are niciun fel de cunostinte pentru acele tipuri de produse, el insusi nu ar fi putut veni cu acele idei de produse, asa ca sistemul AI ar trebui sa primeasca meritele drept inventator al acelor brevete.
Cu toate acestea, USPTO a respins aceasta notiune si s-a folosit de limbajul folosit in legea brevetelor din SUA in care s-a folosit termenul „oricine” cu referire la inventatorii umani, fiind astfel imposibil ca sistemul AI sa fie considerat inventatorul acelor brevete.
Artificial Inventor Project a depus anterior cereri similare in Marea Britanie si Europa, dar, pe baza formularilor actuale din lege, ambele organisme au respins in mod similar cererea privind interpretarea legii pentru ca inteligenta artificiala sa poata fi considerata inventatoare.