Pentru a sarbatori cele trei decenii de cand un anumit telescop spatial se afla in spatiu, echipa de cercetatori din spatele telescopului spatial a lansat o noua imagine uimitoare cu doua nebuloase din galaxia Large Magellenic Cloud aflata la circa 163.000 de ani-lumina de Calea Lactee.
Nebuloasa de dimensiuni mai generoase din imagine este NGC 2014, iar stelele stralucitoare nou formate din nucleul sau au dimensiuni de 10-20 ori mai impresionante decat Soarele nostru, potrivit NASA.
Pe de alta parte, nebuloasa albastra, NGC 2020, s-a format atunci cand o stea de 200.000 de ori peste dimensiunea Soarelui nostru a evacuat o cantitate enorma de gaz. Cercetatorii au crezut ca imaginea arata foarte similar cu un recif de corali.
„Viziunea excelenta a telescopului spatial Hubble de pe orbita sa de deasupra Pamantului ne ofera capacitatea de a vedea clar acest peisaj incredibil”, a precizat cercetatoarea Jennifer Wiseman de la proiectul Hubble.
Dar, acum 30 de ani in urma cand s-a lansat, telescopul spatial Hubble al NASA nu era in cea mai buna forma. „O imperfectiune minuscula in oglinda a determinat ca toate imaginile capturate sa fie incetosate si lipsite de claritate si a fost nevoie de cinci misiuni diferite de reparatie pentru a fi in forma in care se afla astazi”, a afirmat Sean O’Kane la cea de-a 25-a aniversare a Hubble.
„A fost revolutionar sa lansam un telescop spatial de aceasta dimensiune acum 30 de ani, iar Hubble este revolutionar pana si in ziua de azi”, a declarat Thomas Zurbuchen de la agentia spatiala americana.
„Imaginile spectaculoase ale Hubble au aprins imaginatia de zeci de ani si vor continua sa inspire omenirea si in anii urmatori”. Ce crezi despre nou-dezvaluita imagine capturata de telescopul Hubble? Ti se pare interesanta imaginea pentru un telescop spatial din anii ’90?