Coronavirusul Wuhan inca n-a disparut iar pandemia inca e prezenta, dar exista ceva vesti bune. O echipa de cercetatori folosesc AI (inteligenta artificiala) pentru aceasta pandemie. Nu pentru a produce un vaccin, ci pentru ceva destul de diferit. Dar tot legat de pandemie.
Una dintre provocarile cu coronavirusul Wuhan – care s-a raspandit in cam toata lumea – este ca cei infectati pot prezenta uneori simptome care pot fi asociate cu alte boli.
De exemplu, tusea este unul dintre simptome, impreuna cu febra. Asta inseamna ca dintr-o privire este aproape imposibil de estimat daca cineva e infectat cu coronavirus.
Cu toate acestea, datorita muncii depuse de o echipa de cercetatori de la Mayo Clinic si Nference, s-a folosit AI pentru a izola fenotipurile caracteristice coronavirusului Wuhan.
Asta inseamna ca, folosind AI, se va putea veni cu simptome specifice care apar cel mai devreme la pacientii infectati, ceea ce inseamna ca, inainte de efectuarea unui test, aceste semne pot fi un indicator care indica daca persoana este sau nu infectata.
Se spune ca coronavirusul Wuhan se poate incuba in corp in doua saptamani si mai apoi poate fi detectat precis prin analize. Dar, folosind AI, se pot detecta simptome timpurii care pot aparea in primele zile de la infectare.
Printre aceste simptome ale celor infectati detectate de AI se numara o combinatie specifica de tuse, pierderea gustului, transpiratia excesiva si asa mai departe. Potrivit cercetatorilor: „Tinand cont de cum sunt aprobate testele pe baza de serologie pentru coronavirusul Wuhan cu specificitate ridicata, captarea acestor simptome va deveni din ce in ce mai importanta pentru facilitarea dezvoltarii continue si pentru perfectionarea modelelor de boala. Instrumentele AI de sanatate pot aborda aceasta nevoie”.