Dupa circa 50 de ani de cercetari, cercetatorii de la o universitate de tehnologie au reusit in sfarsit sa dezvolte o tehnologie (afli mai jos) care va creste fara precedent performanta cipurilor bazate pe siliciu. Noile cipuri vor fi si mai minuscule, vor fi mai economice si mai performante.
Crearea de cipuri din ce in ce mai minuscule s-a confruntat cu obstacole, cum ar fi chiar limitele siliciului. Desi conexiunile optice ar duce la cipuri mai dense si mai rapide prin eliminarea problemelor cu caldura si cu consumul ridicat de energie, siliciul inca nu prea e in stare sa emita lumina.
Sau, mai bine zis, nu a fost in stare. Cercetatorii de la Universitatea Eindhoven de Tehnologie au dezvoltat primul aliaj de siliciu care poate emite lumina.
Acest progres este posibil datorita unui amestec de siliciu si germaniu intr-o structura hexagonala care permite un decalaj al benzii (putandu-se astfel emite lumina).
Cercetatorii au urmarit acest obiectiv de circa 50 de ani, a declarat Universitatea Eindhoven de Tehnologie, iar o echipa de cercetatori a creat siliciu hexagonal in 2015.
Cu toate acestea, atunci nu s-a putut obtine rezultatul dorit, de a emite lumina. Dar acum s-a reusit, cand s-a putut reduce numarul de impuritati si de defecte din cip.
Acea echipa de cercetatori inca trebuie sa produca un laser inainte de a avea o tehnologie care poate fi folosita in cipuri. In plus, mai este nevoie de rafinament inainte ca noua tehnologie a universitatii de tehnologie sa fie integrata in electronice.
Cu toate acestea, acel laser este asteptat sa apara chiar in acest an, dezvoltarea laserului fiind principalul obstacol pentru acest cip din siliciu la care cercetatorii s-au gandit in ultimii 50 de ani. De acum inainte, principala provocare este de a transforma noua tehnologie a cercetatorilor intr-una practica.