China, Huawei si operatorii de telefonie mobila din China doresc sa reproiecteze un aspect cheie al internetului. Desi initiativa aparuta in China are ceva avantaje, ideile lor sunt destul de alarmante.
Publicatia Financial Times din Statele Unite informeaza ca grupul a propus un nou protocol de internet, New IP, ceea ce teoretic ofera o adresare si un management de retea mai eficiente decat standardul TCP/IP existent.
Dar pare sa aiba si parghii care permit regimurilor autoritare sa cenzureze si sa-si supravegheze locuitorii. Cea mai notabila componenta ar fi o comanda de inchidere care ar permite unei parti centrale a retelei sa intrerupa datele care sunt transmise catre sau dinspre o adresa.
Dupa cum poti deduce, acest lucru ar fi util daca China ar dori sa reduca la tacere un activist fara a a apela la instrumente suplimentare, ceea ce e alarmant. Exista, de asemenea, ingrijorari ca New IP ar necesita autentificarea si autorizarea nu doar ale noilor adrese de internet, dar si ale persoanelor implicate si ale pachetelor de date care sunt trimise.
China a cerut de ceva vreme realizarea unei conexiuni intre numele reale si utilizatorii de internet, iar noua sa initiativa practic leaga oamenii de conexiunea la internet.
Noul protocol de internet New IP ar trebui sa fie gata pentru testare pana la inceputul anului 2021. Un purtator de cuvant al Huawei a caracterizat New IP ca fiind ceva proiectat exclusiv pentru a face fata cerintelor tehnice ale unui peisaj digital in schimbare si nu pentru a exercita controlul.
In prezentarile sale, compania Huawei din China a caracterizat actualizarea ca fiind vitala pentru „teleportarea holo-sense” dar si pentru masinile autonome. Reprezentantul din China a adaugat ca aceasta tehnologie de internet este deschisa oamenilor de stiinta si inginerilor din intreaga lume.