In acest moment, nu exista un tratament sau un vaccin definitiv cunoscut pentru coronavirusul Wuhan care afecteaza lumea. Vaccinurile au fost dezvoltate, dar eficacitatea lor nu a fost inca determinata, deoarece studiile clinice umane abia au inceput.
In ceea ce priveste tratamentele, s-au descoperit unele medicamente care se pot dovedi eficiente, dar testarile lor au fost realizate doar la scara redusa, ceea ce inseamna ca nu este clar daca vor functiona pentru majoritatea cazurilor.
Cu toate acestea, datorita activitatii cercetatorilor, s-au descoperit optiuni suplimentare de tratamente. Cercetatorii au folosit puterea de calcul a supercomputerului Summit al IBM pentru a gasi tratamentul.
Supercomputerul Summit a reusit sa identifice 77 de medicamente promitatoare in ceea ce priveste tratarea si distrugerea coronavirusului Wuhan. Incepand cu peste 8000 compusi, folosirea supercomputerului Summit le-a permis cercetatorilor sa identifice intr-un timp scurt care medicamente sunt mai eficiente decat altele intr-o perioada scurta de timp.
Modul in care cercetatorii au identificat medicamente cu potential este prin analizarea medicamentelor care ar fi eficiente ca tratament in impiedicarea coronavirusului Wuhan sa se lege de celule prin varful proteic al coronavirusului.
Medicamentele identificate, cel putin in teorie, s-ar lega de proteine si ar impiedica coronavirusul Wuhan sa provoace daune in corpul uman. Jeremy Smith, coautor al cercetarii, avertizeaza ca asta nu inseamna ca s-a gasit un tratament.
Conform lui Smith: „Rezultatele noastre nu arata ca am gasit un leac sau tratament pentru coronavirusul Wuhan. Cu toate acestea, avem sperante ca puterea de calcul pusa la dispozitie de supercomputerul Summit va contribui la studii viitoare si ca va oferi un cadru pe care cercetatorii il vor putea folosi pentru a investiga in continuare acesti compusi. Doar atunci vom sti daca vreunul dintre medicamente prezinta caracteristicile necesare pentru suprima coronavirusul Wuhan”.