Astronautii au cultivat salata pe SSI (Statia Spatiala Internationala) in urma cu cativa ani si au aflat cat e de buna fata de cea cultivata pe Pamant, dar si cat de nutritiva a fost.
Cativa oameni de la agentia spatiala americana au analizat trei loturi de salata cultivata pe SSI intre anii 2014 si 2016. Acestia le-au comparat cu salata cultivata pe Pamant in conditii similare, in acelasi nivel de CO2 si temperatura (printre altele) si s-a stabilit ca nivelurile de nutrienti au fost foarte similare.
Principala diferenta a fost ca salata de pe SSI a avut microorganisme mai numeroase decat cea de pe Pamant, dar acest lucru se datoreaza probabil microflorei care traieste pe SSI.
Cu toate acestea, niciunul dintre acele organisme nu dauneaza oamenilor, spre deosebire de E. coli si Salmonella. Descoperirile cercetatorilor sunt importante, pentru ca ne spun ca putem cultiva salata si alte alimente in spatiu pentru calatoriile lungi.
Agentia spatiala americana trimite in mod regulat de pe Pamant alimente catre SSI, astfel incat echipajul de acolo sa nu prezinte risc de carenta alimentara.
Cu toate acestea, pentru calatoriile pe Luna si pe Marte, agentia spatiala americana trebuie sa gaseasca o modalitate de a suplimenta alimentele preambalate, cum ar fi prin cultivarea de salata.
Pe langa furnizarea hranei, plantele pot juca un rol si in viitoarele sisteme de sustinere a vietii pentru misiunile de lunga durata. Plantele genereaza oxigen, dar si consuma dioxidul de carbon, ceea ce este esential pe SSI si pentru viitoarele baze de pe Luna sau de pe Marte.
Intrucat oamenii nu pot trai numai cu salata, agentia spatiala americana a trimis de pe Pamant si varza catre SSI pentru a afla daca astronautii o pot cultiva in viitor pentru calatoriile lungi. Iata ca se pot cultiva alimente chiar si in spatiu, in anumite conditii.