Agentia spatiala NASA si Agentia Spatiala Europeana au lansat cu succes sonda Solar Orbiter in prima misiune de a studia Soarele. S-a lansat pe racheta Atlas V extrem de fiabila a United Alliance pe 9 februarie.
Cercetatorii de la agentia spatiala NASA au primit confirmarea ca panourile solare s-au desfasurat. In aproape doi ani, sonda va realiza prima sa trecere pe langa Soare si va incepe observarile care ar putea transforma stiinta solara si ar putea creste siguranta misiunilor lunare umane.
Lucrul unic la aceasta sonda NASA este ca va observa polii Soarelui, nu doar ecuatorul pe care il vedem de obicei. In acest scop, sonda agentiei spatiale va trece aproape de Venus, obtinand un impuls gravitational care o va impinge mai aproape de Soare, spune NASA.
Aceasta sonda are dimensiunea unei dube mari si va gazdui 10 instrumente pentru a capta date despre campul magnetic, atmosfera si flacarile Soarelui.
Sonda agentiei spatiale NASA va fi acoperita de un scut din titaniu de protectie acoperit de un material special denumit SolarBlack. Acest lucru ii permite sa reziste la temperaturi de peste 600 de grade Celsius.
Obtinerea accesului la poli este esentiala pentru stiinta solara. La fiecare 11 ani, polii Soarelui trec complet de la negativ la pozitiv, incepand o noua perioada de activitate solara.
In timpul maximului solar, rafalele solare pot trimite particule energizate catre Pamant. Desi campul magnetic al Pamantului blocheaza mare parte dintre ele, Pamantul poate fi coplesit in timpul furtunilor solare.
Aceste furtuni solare pot pune satelitii in pericol, dar si astronautii din spatiu. Impreuna cu partenerii europeni si cu acea sonda, agentia spatiala NASA intra intr-o noua era a heliofizicii care va transforma studierea Soarelui si va permite astronautilor sa fie mai in siguranta in timp ce calatoresc in misiunea de aselenizare Artemis a agentiei spatiale NASA.