In 2010, compania Google din Statele Unite a lansat un program de recompense care recompenseaza cercetatorii care descopera bug-uri si defecte in produsele sale. Din 2010 si pana acum, suma platita in total de compania americana pentru acel program a ajuns una uriasa.
Google nu se joaca cand vine vorba despre programul sau de recompensare a celor care gasesc bug-uri. Anul trecut, compania a platit suma de 6,5 milioane de dolari cercetatorilor care au raportat vulnerabilitati in produsele sale, o suma aproape dubla fata de cea pe care a platit-o in 2018 – 3,4 milioane de dolari.
Cea mai insemnata recompensare singulara a fost o suma de 201.337 de dolari care a fost acordata lui Guang Gong care a descoperit un bug major pe smartphone-ul Pixel 3.
Acest program de recompensare exista la Google din 2010 si este menit sa-i recompenseze pe cercetatori pentru descoperirea de bug-uri si defecte pe care compania le-a omis.
Programul de recompense pentru bug-uri s-a extins constant si a inceput sa acopere si alte produse, inclusiv Chrome si Android, iar anul trecut compania Google si-a extins recompensele pentru Google Play pentru a acoperi nu doar top 8 cele mai descarcate aplicatii, ci orice aplicatie care are mai mult de 100 de milioane de instalari.
Acest lucru a adus cercetatorilor o suma 650.000 de dolari in recompense doar in a doua jumatate a anului 2019. In total, compania a platit peste 21 de milioane de dolari de la lansarea acestui program de recompense, adica din 2010.
Este o suma uriasa, dar are logica pentru Google sa o plateasca. Asta pentru ca, in ciuda celor mai bune eforturi ale Google, compania nu poate fi cu un pas inaintea oricarui bug din numeroasele sale produse, iar recompensarea cercetatorilor e probabil mai rentabila decat sa se confrunte compania mai apoi cu un hack nefast. In plus, desigur, programul de recompense pentru bug-uri ajuta la stimularea mintilor briliante in sector.