Tim Sawley a primit probabil cel mai bun cadou de Craciun anul trecut. Cadoul nu a necesitat o lunga vizitare a mallurilor si nici sa astepte curierul pentru o comanda online. Cadoul este un transplant de rinichi. Si nu orice tranplant de rinichi, ci unul realizat de un robot.
De sute de ani, operatiile medicale au fost efectuate in mare parte de oameni. Acesta e motivul pentru care e important ca chirurgii sa fie competenti, sa nu fie somnolenti si sa nu consume alcool in timp ce acestia opereaza pacienti.
Asta pentru ca o miscare gresita, oricat de mica, poate duce la pierderea vietii pacientului. Cu toate acestea, in viitor, astfel de cazuri ar putea fi evitate datorita robotilor.
Un individ din Australia este probabil primul om din lume care a beneficiat de o operatie de transplant de rinichi realizata de un robot. Medicii din Australia trebuie in continuare sa controleze robotul si sa-l ghideze pentru transplantul de rinichi.
Robotii permit medicilor sa realizeze lucruri pe care un om s-ar putea sa nu le poate realiza. De exemplu, prin folosirea unui robot, s-a permis chirurgilor din Australia sa se poata roti la 360 de grade.
De asemenea, chirurgii din Australia au reusit sa execute operatia folosind o interventie chirurgicala minim invaziva, ceva ce nu era inainte posibil pentru transplanturile de rinichi.
In plus, acesti roboti ar putea fi de folos pacientilor supraponderali in cazul carora operatiile sunt considerate prea riscante. Potrivit profesorului Howard Lau, urolog la Spitalul Westmead din Sydney, Australia: „Un transplant de rinichi este o operatie complexa si anterior nu era posibila printr-o interventie chirurgicala minim invaziva. Realizam o perforatie de dimensiuni mici dar suficient de mare pentru rinichi – care are de obicei 5 centimetri – si este suficienta pentru pune organul”.