Cercetatorii au creat primii roboti vii care se auto-vindeca din lume. Primii roboti vii din lume au fost creati folosind celule stem si sunt numiti xenoboti. „Acestea sunt forme de viata complet noi”, a declarat Universitatea din Vermont care a condus cercetarea impreuna cu Universitatea Tufts.
Cand ne gandim la roboti, ne gandim la niste chestii metalice si rigide. Cu toate acestea, un grup de cercetatori contesta modul in care privim aceste aparate.
Acesti cercetatori au dezvoltat primii roboti vii din lume si care se auto-vindeca, folosind celule stem (dar nu de la oameni). Denumiti xenoboti, acestia sunt roboti vii care au o latime de mai putin de un milimetru, ceea ce inseamna ca sunt suficient de mici pentru a intra in corpul unui om.
De asemenea, sunt capabili sa mearga si sa functioneze impreuna in grupuri, dar si sa supravietuiasca fara mancare saptamani intregi.
Potrivit lui Joshua Bongard, unul dintre cei mai importanti cercetatori de la Universitatea din Vermont: „Acestea sunt masinarii care traiesc, sunt o noutate. Acestea nu sunt nici dispozitive robotice normale si nici o specie de animal cunoscuta. Sunt altceva: un organism viu si programabil”.
Unul dintre beneficiile acestui design este acela ca acesti primi roboti vii din lume sunt mai prietenosi cu mediul inconjurator si mai siguri pentru sanatatea oamenilor.
Acest lucru se datoreaza faptului ca, conform cercetatorilor, dispozitivele robotice traditionale tind sa se degradeze in timp si ulterior produc efecte secundare ecologice si de sanatate daunatoare.
In momentul de fata, exista diverse intrebuintari pentru acesti roboti vii (primii din lume), cum ar fi curatarea deseurilor radioactive, colectarea microplasticului din oceane, livrarea de medicamente in interiorul corpului uman si asa mai departe. Pot fi foarte utili.