Compania de ride-sharing Uber cu sediul principal in Statele Unite a fost recent obligata sa plece dintr-o alta tara. Compania de ride-sharing din Statele Unite a fost obligata sa isi inchida operatiunile din Columbia pe 1 februarie, dupa o hotarare judecatoreasca care a stabilit ca firma din Statele Unite a incalcat legile de transport.
Uber intentioneaza sa conteste hotararea pe care compania de ride-sharing a numit-o „arbitrara” si o incalcare a unui acord de liber schimb care asigura interesele filialelor firmelor americane.
Deocamdata, 88.000 de soferi si doua milioane de clienti din Columbia vor trebui sa apeleze la alternative. Un proces judecatoresc a acuzat firma pentru incalcarea legii, indepartand de taxiuri clientii si oferind transport public fara licenta.
Nu e prima data cand Uber se confrunta cu asta. O instanta germana s-a pronuntat recent impotriva acestui serviciu, iar Italia a pus o interdictie temporara pe companie in 2017.
Cu toate acestea, se pare ca e prima data cand Uber a fost obligata sa plece dintr-o intreaga tara din Americi. De asemenea, firma se afla in circumstante discutabile.
Sindicatele soferilor de taxi au realizat presiuni asupra guvernului din Columbia pentru a interzice aplicatiile de ride-sharing, in schimbul promisiunii ca nu vor participa la protestele anti-guvernamentale.
Oricare ar fi circumstantele, plecarea Uber din Columbia ar putea avea consecinte mixte. Desi plecarea companiei americane e benefica pentru soferii de taxi din Columbia care se simt amenintati (desi acestia trebuie sa se confrunte si cu serviciul ride-sharing Didi), pe de alta parte mii de soferi Uber vor ramane fara job. Spre deosebire de SUA si alte cateva tari, soferii din Columbia ai companiei de ride-sharing sunt platiti relativ bine.