In ultimii ani, studiile au constatat ca lumina de culoare rece emisa de ecranele dispozitivelor noastre nu e favorabila somnului. Studiile sustin ca aceasta lumina ne perturba somnul, ceea ce inseamna ca, chiar si atunci cand dormim, somnul nu va fi unul odihnitor.
Acesta este motivul pentru care multe companii, cum ar fi Apple, au implementat functii care ajusteaza „temperatura” culorii ecranelor noastre pentru a solutiona aceasta problema cu perturbarea somnului.
Din pacate, se pare ca aceste ecrane mai „calde” nu sunt atat de bune pentru somn pe cat se credea. Asta conform unui studiu realizat de cercetatorii de la Universitatea din Manchester care indica faptul ca culoarea mai calda a ecranului smartphone-ului ar putea fi la fel de nociva pentru somn, daca nu mai nociva.
Cercetatorul principal Dr. Tim Brown, de la Universitatea din Manchester, spune ca intreaga problema cu lumina de culoare rece a rezultat dintr-un studiu de acum 20 de ani care indica faptul ca melanospina, proteina gasita in ochi, este esentiala pentru reglarea ceasului corpului.
Deoarece s-a descoperit ca proteina este mai buna la detectarea fotonilor cu lungime de unda scurta, se credea ca lumina de nuanta rece a ecranului ar avea un impact negativ mai mare in comparatie cu culorile calde.
Cu toate acestea, noul studiu indica faptul ca lumina de nuanta calda a ecranului ar putea fi la fel de rea. De fapt, lumina de culoare rece ar putea fi ceva mai buna, deoarece, atunci cand este intunecata, aceasta este mai relaxanta decat culorile calde.
Acestea fiind spuse, acest studiu pentru lumina ecranelor a fost realizat pe vietati de dimensiuni mici, asa ca nu e clar daca studiul si descoperirile sale sunt la fel de adevarate pentru om. Dar cercetatorul Brown pare sa creada ca se aplica si la somnul oamenilor.