Pentru ca masinile autonome sa parcheze pe cont propriu, acestea trebuie sa poata vedea in afara razei vizuale. S-ar putea ca o echipa de la MIT sa fi gasit o modalitate de a reusi acest lucru.
Sistemul cercetatorilor de la MIT, desi ofera imagini video incetosate si pixelate, e impresionant. Cercetatorii au dezvoltat un sistem AI care poate reconstrui un clip video cu ceea ce se intampla in afara razei vizuale, folosindu-se de umbre.
Este posibil ca oamenii sa vada in afara razei vizuale? Nu, avand in vedere ca putem vedea numai ce ochii nostri pot vedea. Avand in vedere ca ochii nu se pot intinde dupa colturi, acest lucru e imposibil.
Cu toate acestea, datorita muncii realizate de cercetatorii de la MIT, s-a reusit dezvoltarea unui sistem AI care reuseste asta. Cum functioneaza?
Practic, sistemul MIT se bazeaza pe umbre pe care le foloseste pentru a prezice ceea ce se intampla in afara razei vizuale. Sistemul cercetatorilor de la MIT prezice cum calatoreste lumina iar astfel poate incerca sa prezica ceea ce se intampla.
Ei bine, intr-un clip video se poate vedea ca partea video reconstruita este extrem de incetosata si pixelata si este imposibil de spus ce se misca exact, dar faptul ca pare sa prezica miscarile cu o precizie uimitoare e destul de impresionant.
Cat despre intrebuintari, acest algoritm si sistem al MIT ar putea fi folosit la masinile autonome. Aceasta tehnologie ar permite masinilor autonome sa vada in afara razei vizuale obisnuite, inainte de a ajunge acolo, ceea ce ii ofera masinii autonome suficient timp pentru a reactiona.
Cercetatorii de la institutul de tehnologie MIT incearca sa imbunatateasca calitatea generala a clipului video si spera sa-si testeze sistemul – care vede in afara razei vizuale – in medii necontrolate.