Cand vine vorba despre respectarea legii, aici se complica treaba pentru companiile tehnologice care opereaza in tari multiple, unde ceea ce este legal intr-o tara s-ar putea sa nu fie legal in alta.
Desi companiile tehnologice din Statele Unite par sa se opuna cu succes cerintelor guvernului Statelor Unite de a preda date criptate sau de a oferi cheile de criptare autoritatilor, in China este alta poveste.
Potrivit unei legi recente care a fost aprobata de guvernul din China, a devenit necesar ca toate companiile tehnologice sa transmita cheile de criptare pentru produselor lor atunci cand guvernul le cere asta.
Se spune ca predarea cheilor de criptare este parte a legilor anti-terorism ale Chinei, dar unii cred ca este doar modalitatea guvernului din China de a tine sub observatie militantii si activistii politici, ceva ce se stie ca s-a mai facut in trecut in China.
Cu toate acestea, initiatorul legii, deputatul Li Shouwei din China, a spus: „Aceasta lege este in acord cu munca necesara pentru lupta impotriva terorismului si este practic acelasi lucru pe care il fac si alte tari majore din lume”.
In cea mai mare parte, la suprafata este adevarat si, aparent, acest lucru se afla in linie cu ceea ce incearca sa faca alte guverne din lume cu companiile.
De fapt, recent in Marea Britanie, a fost propusa o noua lege care ar oferi guvernului o supraveghere mai intensa asupra cetatenilor sai care include abilitatea de a comite atacuri de tip hack asupra computerelor in mod legal pentru a avea acces la informatii, precum si sa vada ce fel de website-uri a vizitat fiecare om in parte.
Inca nu este clar cum vor reactiona Apple si Google si alte companii tehnologice la noua lege a Chinei de a preda cheile de criptare, dar ne putem imagina ca nu pot fi prea incantati de acest lucru.