Cateva tari vor totaliza mai mult de jumatate din numarul de utilizatori ai retelelor 5G din lume pana in 2025, lasand Europa in urma, a aratat un studiu. Europa, avansand mai lent cu construirea de retele de a 5-a generatie, va ramane in urma acelor tari.
Tehnologia mobila de a 5-a generatie ar putea fi folosita in fabrici inteligente cu roboti, dispozitive si senzori conectati. „Va exista un mic grup de tari care vor adopta 5G, dupa care va urma restul lumii”, a declarat Tim Hatt de la GSMA Intelligence.
„China, Japonia, Coreea de Sud si Statele Unite vor totaliza peste jumatate din numarul de utilizatori 5G din toate tarile pana in 2025”.
Lansarea rapida a retelelor de a 5-a generatie, cu viteze suficient de mari pentru descarcarea unui lungmetraj pe un smartphone in doar cateva secunde, i-a surprins pe multi.
Nokia, al doilea cel mai mare producator de echipamente pentru retele mobile (dupa Huawei), a decis recent sa investeasca in modernizarea echipamentelor 5G pe care le vinde operatorilor de telefonie mobila.
In Coreea de Sud, 66% dintre conexiunile mobile vor fi 5G pana la jumatatea deceniului, dupa care urmeaza Statele Unite cu 50% si Japonia cu 49%. China va predomina cu 600 de milioane de conexiuni de a 5-a generatie.
La nivel mondial se estimeaza ca 1,57 miliarde de persoane vor adopta retelele de a 5-a generatie pana in 2025, adica 18% din totalul utilizatorilor de telefonie mobila. Unele tari in curs de dezvoltare vor continua sa extinda retelele 4G mai vechi – nu 5G, a constatat GSMA.
Tari aflate in curs de dezvoltare, cum ar fi Nigeria, Mexic, India si Indonezia, vor miza pe o combinatie de smartphone-uri Android ieftine si pe date accesibile ca pret. „Pentru o mare parte dintre tari, retelele 5G nu se afla inca la orizont”, spune Tim Hatt de la GSMA.