Autoritatea IOSCO, formata din reglementatori de valori imobiliare din intreaga lume, inclusiv SUA, Europa si Japonia, a declarat ca o evaluare monedelor virtuale stabile precum Libra de la Facebook a dus la concluzia ca acestea pot oferi beneficii, dar si riscuri.
Normele existente in domeniul valorilor imobiliare s-ar putea aplica pentru moneda virtuala Libra a Facebook, pentru a duce la realizarea beneficiilor sale, a declarat luni autoritatea globala de reglementare IOSCO in domeniul valorilor imobiliare, in timp ce factorii de decizie examineaza daca este nevoie de o noua reglementare.
O moneda virtuala stabila (stablecoin) este o criptomoneda legata de un activ stabil sau de un cos de active stabil care pot varia de la bani reali la marfuri.
Libra de la Facebook ar fi legata de depozite bancare si titluri de stat in mai multe monede, cum ar fi dolarul si euro. Cu toate acestea planurile Facebook de a lansa moneda virtuala Libra au starnit ingrijorari care variaza de la protectia consumatorilor la spalarea de bani si chiar la ideea ca sistemul monetar traditional ar putea fi perturbat.
Din acest motiv, regulile existente pentru valori imobiliare referitoare la dezvaluire, inregistrare si raportare ar putea fi aplicate. Mark Zuckerberg de la Facebook a spus luna trecuta politicienilor din SUA ca Libra a fost un proiect riscant, dar ca ar putea reduce costul platilor electronice si sa deschida sistemul financiar global pentru mai multi oameni.
IOSCO este mai indulgenta fata de unii factori de decizie din tarile europene – cum ar fi Franta si Germania – care doresc blocarea monedei virtuale Libra a Facebook.
Criptomoneda Libra a Facebook urmeaza sa se lanseze in 2020. „Incurajam colaborarea internationala, astfel incat riscurile aferente monedelor virtuale stabile sa poata fi identificate si atenuate si pentru a se profita de beneficii”, spune liderul autoritatii de reglementare a valorilor imobiliare din Hong Kong.