Populatia lumii imbatraneste intr-un ritm dramatic, cu implicatii globale. Politica publica joaca un rol esential in abordarea impactului socioeconomic al schimbarii demografice. Dar Toyota pregateste o tehnologie pentru ca robotii sa gandeasca pe cont propriu pentru a-i putea ingriji mai bine pe cei in varsta.
Spre deosebire de oameni, robotii nu vin cu abilitatea de a gandi pe cont propriu. Asta inseamna ca un astfel de sistem actioneaza asa cum l-a programat creatorul sa actioneze.
Desi acest aspect e util in fabrici pe linia de asamblare in care robotul are doar cateva lucruri de savarsit, acesta e mai putin util atunci cand interactioneaza cu lumea reala, pentru ca nu poate gandi pe cont propriu.
Se asteapta ca robotii care ingrijesc oameni vor fi foarte raspanditi in viitor si, pentru a permite aceasta dezvoltare, Institutul de Cercetare Toyota a adoptat o abordare unica a problemei prin folosirea realitatii virtuale pentru a-i invata pe acestia niste abilitati utile in locuinte.
Potrivit managerului Jeremy Ma de la Institutul de Cercetare Toyota, motivul pentru folosirea realitatii virtuale este faptul ca toate locuintele sunt unice si ar fi imposibil de creat un singur set de instructiuni care se potriveste tuturor locuintelor.
Asadar, prin folosirea realitatii virtuale, cercetatorii Toyota vor putea sa se puna in locul robotului si sa vada ce vede acesta, dar si datele pe care acesta le colecteaza.
Apoi, cercetatorii Toyota pot crea un set de parametri pe care robotul trebuie sa-i urmeze, cum ar fi pentru identificarea obiectelor, ce obiecte din campul vizual sunt importante, dar si chiar ce parti ale unui sunt obiect sunt importante.
Cu aceste informatii, aceste dispozitive vor afla cum sa manevreze aceste obiecte si sa gandeasca pe cont propriu. Institutul de Cercetare Toyota mentioneaza, de asemenea, ca tehnologia sa poate fi aplicata si robotilor din alte domenii. Dar deocamdata tehnologia Toyota e departe de a fi gata, chiar daca pare promitatoare.