Bateriile – se intampla ca acestea sa fie singura noastra sursa de energie pentru multe dintre dispozitivele din ziua de azi.
Acumulatoarele Li-ion sunt standardul in zilele noastre, dar odata cu cresterea numarului de functionalitati de pe dispozitivele noastre, este dificil pentru bateriile Li-ion sa tina pasul.
Din fericire, a aparut un potential progres – un electrod de carbon pufos al oamenilor de stiinta de la Universitatea Cambridge care ar putea fi o componenta-cheie cand vine vorba despre oferirea unui acumulator lithium-air functional, desi drumul pana ca asa ceva sa devina realitate este unul lung si cu multe provocari.
Acumulatoarele lithium-air au o densitate teoretica a energiei care este de 10 ori mai mare decat cea a bateriilor Li-ion si sunt privite ca si succesorul care le va urma in mod natural acumulatoarelor Li-ion, desi modelele experimentale lithium-air de pana in acest moment nu au fost suficient de stabile pentru utilizarea de zi cu zi si au avut o serie de probleme, cum ar fi incarcarea slaba, descarcarea si eficienta scazuta din punct de vedere al energiei.
De asemenea, bateriile lithium-air pot fi operate numai in medii cu oxigen pur, ceea nu este deloc practic in atmosfera in care traim zi de zi.
Cercetatorii de la Universitatea Cambridge au adaugat ceva stabilitate si eficienta bateriei lithium-air prin includerea iodurii de litiu si a unui electrod de carbon pufos care este contruit din foi de grafen.
Acest acumulator lithium-air dezvoltata de Tao Liu, Clare P. Grey si colegii de la Cambridge este primul pas catre un viitor mai luminos in ceea ce priveste bateriile, dar realist vorbind ceva practic pentru mase va ajunge abia peste 10 ani, in cel mai bun caz. Asteptam cu nerabdare bateria lithium-air.