Oamenii sunt la cativa ani distanta de a trimite prima misiune cu echipaj uman pe Marte. Si apoi ce? Poate peste 100 de ani vom avea resursele necesare pentru a lansa alte calatorii spatiale mai indepartate… poate in apropiere de Neptun.
Metoda noastra actuala de calatorie spatiala pur si simplu nu e suficient de buna pentru a putea ajunge prea departe in spatiu. Asa spunea si Albert Einstein. Totusi, conform unei noi cercetari, calatoriile spatiale cu viteza luminii ar putea deveni posibile.
Cand vizionam filme SF precum Star Trek si Star Wars, un aspect comun al acestora pare sa fie capacitatea navelor spatiale de a zbura cu viteza luminii, acest lucru permitandu-le sa ajunga la destinatie in cateva secunde.
Cu siguranta multora dintre noi le-ar placea ca aceste calatorii spatiale sa fie posibile in realitate, desi in trecut fizicianul Albert Einstein a indicat ca s-ar putea ca acest lucru sa nu fie posibil.
Asta pentru ca, bazandu-se pe descoperirile sale, ar fi nevoie de prea multa energie pentru ca un obiect sa calatoreasca mai repede decat viteza luminii.
Cu toate acestea, multumita unei noi cercetari de catre Joseph Agnew de la o universitate din SUA, acum pare ca exista o solutie la problema energiei necesare pentru calatoriile spatiale cu viteza luminii.
In loc sa incerci sa te deplasezi mai rapid decat lumina, ce-ar fi daca ai dilata si contracta Universul din jurul tau (sau al obiectului), in asa fel incat sa para ca ai calatorit mai departe decat daca ai fi calatorit cu viteza luminii?
Desigur, aceste calatorii spatiale cu viteza luminii sunt teoretice in acest moment, dar faptul ca ideea are logica e impresionant. Agnew avertizeaza sa nu devenim prea entuziasmati, deoarece el mentioneaza ca trebuie aflat cum se poate dilata si contracta Universul, ceea ce probabil nu vom afla in timpul vietii noastre.