Cu milioane de ani dupa ce stramosii oamenilor au evoluat si si-au pierdut cozile, o echipa de cercetatori japonezi de la Universitatea Keio din Japonia au construit o coada robotica care poate fi atasata oamenilor. Acei cercetatori japonezi spun ca aceasta ar permite oamenilor in varsta sa-si mentina echilibrul.
Denumit Arque, dispozitivul robotic gri de un metru imita cozile unor fiinte folosite pentru ca acestea sa-si mentina echilibrul in timpul alergarii si alpinismului, conform cercetatorilor japonezi de la Keio.
„Coada robotica pastreaza echilibrul ca un pendul”, a spus Junichi Nabeshima, un student absolvent si cercetator la Embodied Media Project din cadrul universitatii, aratand acest element robotic atasat de talie cu un ham.
„Cand un om isi inclina corpul intr-o parte, coada robotica se misca in directia opusa”. Pe masura ce Japonia imbatraneste tot mai mult, industria este in cautarea unor modalitati de a mentine populatia de oameni imbatranita mobila si productiva.
Desi alte tari au apelat la muncitorii imigranti pentru a inlocui forta de munca in scadere, Japonia mai putin primitoare de straini s-a concentrat mai mult pe solutiile tehnologice.
Coada robotica – care foloseste patru muschi artificiali si aer comprimat pentru a se deplasa in opt directii – va ramane deocamdata la faza de cercetare, in timp ce cercetatorii japonezi cauta modalitati de a o transforma intr-una mai flexibila, spune Nabeshima.
Pe langa faptul ca permite oamenilor in varsta sa se deplaseze, echipa de cercetatori japonezi analizeaza si intrebuintarile industriale pentru acea prelungire artificiala a corpului uman, cum ar fi mentinerea echilibrului pentru lucratorii din depozite care transporta lucruri grele.
„Cred ca ar fi bine sa incorporam aceasta coada robotica in viata de zi cu zi, pentru ca oamenii sa aiba un echilibru mai bun”, spune cercetatorul japonez Nabeshima.