Insuficienta renala brusca ucide multi oameni anual in Statele Unite si Marea Britanie, din cauza faptului ca nu e diagnosticata suficient de devreme.
Cercetatorii vor acum sa foloseasca un instrument care ar trebui sa schimbe situatia. Se spune ca acel instrument detecteaza insuficienta renala cu 48 de ore inainte de a aparea.
Datorita computerelor care pot efectua mii de calcule si procese intr-un timp scurt, vietile noastre au devenit mult mai eficiente. Acest lucru e valabil mai ales in sectorul medical.
Datorita utilizarii AI (inteligentei artificiale), s-a reusit scaparea unor pacienti cu viata. Asta pentru ca AI poate detecta boli inainte de a le putea detecta un medic uman obisnuit.
De exemplu, in acest an, cercetatorii Google au dezvoltat un algoritm AI care poate detecta mai eficient cancerul pulmonar, dar compania nu se opreste aici.
DeepMind AI, detinuta de compania parinte Alphabet a Google, a dezvoltat un algoritm AI care poate detecta AKI cu 48 de ore inainte de a avea loc, acest lucru contribuind la scaparea pacientilor cu viata.
AKI, pentru cei care nu stiu, este un episod brusc de insuficienta renala care impiedica rinichii sa-si realizeze sarcina, acest lucru afectand in final alte organe precum creierul si plamanii.
Acest algoritm AI – care detecteaza aceasta boala cu 48 de ore mai devreme – a fost dezvoltat in parteneriat cu un departament al SUA. Pe baza testelor initiale, algoritmul lor AI pentru detectarea insuficientei renale a reusit sa identifice corect 9 din 10 pacienti a caror stare s-a agravat pana in punctul in care au avut nevoie de dializa.
Aceasta boala produce multe victime, deoarece se spune ca aceasta forma de insuficienta renala ucide aproximativ 500.000 de oameni in SUA si 100.000 in Marea Britanie in fiecare an. De obicei pentru ca insuficienta renala nu e detectata suficient de devreme.
Sursa imagine: Flickr.com