In secolul 21 aproape toata lumea este conectata la smartphone, in special tinerii. Dar acum unii cercetatori au gasit intr-un studiu o legatura intre folosirea indelungata a smartphone-ului si obezitate.
Au existat in trecut mai multe studii care indica faptul ca sederea in fata PC-ului pentru perioade lungi de timp nu duce la o stare buna de sanatate.
Se pare ca acelasi lucru se poate spune si despre smartphone-uri, cel putin potrivit cercetatorilor care au analizat studenti de la Facultatea de Stiinte de Sanatate din cadrul Universitatii Simon Bolivar.
Potrivit autorului principal al studiului cercetatorilor, Mirary Mantilla-Morron: „Este important ca populatia generala sa stie si sa fie constienta ca, desi tehnologia mobila este, fara indoiala, atractiva pentru mai multe scopuri, portabilitatea, confortul, accesul la nenumarate servicii, surse de informare si divertisment ar trebui sa fie, de asemenea, utilizate pentru a imbunatati obiceiurile si comportamentele sanatoase”.
Studiul cercetatorilor a constatat ca studentii care isi foloseau smartphone-urile mai mult de cinci ore pe zi aveau o crestere cu 43% a riscului de obezitate si mai multe sanse de a avea alte obiceiuri care ar putea contribui la bolile cardiace.
Conform studiului acelor cercetatori, factorul crescut de obezitate pare sa se datoreze faptului ca cei care petrec prea mult timp pe smartphone-uri tind sa prezinte mai multe sanse de a consuma fast-food, dulciuri si gustari nesanatoase.
Autorul Mirary Mantilla-Morron al studiului cercetatorilor adauga: „Petrecerea unui timp prea mare in fata smartphone-ului faciliteaza comportamentul sedentar, reduce timpul de activitate fizica, ceea ce creste riscul de deces prematur, diabet, boli cardiace, diferite tipuri de cancer, disconfort osteoarticular si simptome musculo-scheletice”.
Sursa imagine: Flickr.com