Chiar daca oprim imediat construirea de centrale de energie, fabrici, autovehicule si aparate de uz casnic, suntem pe cale sa crestem temperaturile globale intr-atat incat sa depasim limita impusa de Acordul Climatic de la Paris. De asemenea, se spune ca suntem pe cale sa generam 660 de miliarde de tone metrice de gaze cu efect de sera din cauza emisiilor CO2.
Acordul de la Paris a propus un obiectiv de limitare cu 1,5 grade Celsius a cresterii temperaturilor globale. Cu toate acestea, chiar daca omenirea depune toate eforturile posibile si nu mai construieste fabrici, autovehicule si centrale de energie, emisiile actuale CO2 sunt pe cale sa creasca temperaturile globale cu peste 1,5 grade Celsius, depasind astfel limita stabilita.
Un studiu publicat in Nature avertizeaza ca emisiile CO2 existente sunt pe cale sa genereze 660 de miliarde de tone metrice de gaze cu efect de sera, fiind nevoie de doar 580 de miliarde de tone metrice pentru a depasi limita de 1,5 grade Celsius de crestere a temperaturii.
Si nu-i numai atat. In cazul in care centralele de energie existente sunt mentinute in functiune pe cat permite durata lor de viata si daca se va continua construirea de centrale de energie, acestea vor emite doua treimi din cantitatea de CO2 necesara pentru a creste temperaturile globale cu 2 grade Celsius.
Technology Review mentioneaza ca o crestere cu 1,5 grade a temperaturilor globale poate topi aproape 3,3 milioane de kilometri patrati din ghetarii de la Polul Nord, acest lucru ducand la distrugerea a peste 70% dintre recifele de corali de pe glob.
De asemenea, acest lucru va expune 14% din intreaga populatie globala la valuri de caldura extrema. Studiul avertizeaza ca lumea trebuie sa ajunga la emisii CO2 zero pana in 2050 pentru a stabiliza temperaturile globale.