Lumina emisa de LED-uri (becuri sau ecrane) ne poate afecta ireversibil destul de grav, conform unor noi informatii de la o agentie de cercetatori din Franta. Acea agentie de cercetatori si-a exprimat ingrijorarea in legatura cu lumina de acest tip.
Tehnologia LED a fost apreciata de multi ca fiind tehnologia de ultima generatie la care ne putem astepta de la becuri si ecrane. Exista beneficii cu utilizarea LED-urilor.
De exemplu, acestea consuma mai putina energie decat becurile obisnuite. Cat despre ecrane, consumul mai mic de energie inseamna ca smartphone-urile pot avea o autonomie mai indelungata.
Cu toate acestea, se pare ca LED-urile s-ar putea sa nu fie la fel de bune pe cat s-a crezut anterior, cel putin pentru sanatatea noastra.
Conform unor noi informatii de la Agentia Franceza pentru Alimentatie, Mediu si Sanatate, exista ingrijorarea printre cercetatori ca expunerea constanta la lumina de acest tip ar putea afecta ireversibil ochii nostri.
Informatiile publicate de agentie indica faptul ca LED-urile ar putea fi „foto-toxice”, ceea ce inseamna ca pot duce la pierderea celulelor retinale si la diminuarea acuitatii vederii.
De asemenea, agentia abordeaza expunerea intensa la lumina LED, precum si expunerea cronica la sursele de mica intensitate care pot accelera imbatranirea tesutului retinei.
Acest lucru poate contribui la scaderea acuitatii vederii si la aparitia unor boli degenerative, cum ar fi degenerarea maculara care in mod normal apare odata cu inaintarea in varsta.
Aceasta nu e prima data cand s-a constatat ca lumina de la dispozitivele noastre contribuie la deteriorarea acuitatii vederii. Anterior, s-a spus ca lumina emisa de smartphone-urile noastre poate nu numai sa accelereze orbirea, dar si sa ne afecteze obiceiurile de somn.