S-a reusit imprimarea 3D a unui organ foarte important al corpului uman. Cercetatorii de la Universitatea Tel Aviv au reusit acest lucru, dar proiectul este inca in etapa foarte timpurie de dezvoltare. Cu toate acestea, creatia imprimata 3D a acelor cercetatori ar putea fi viitorul transplanturilor de organe pentru pacienti.
Tratarea bolilor cardiace poate fi dificila deoarece, in unele cazuri, singura modalitate de supravietuire ale unei persoane ar fi un transplant de inima.
Din pacate, gasirea unui donator de inima potrivit este dificila. In plus, exista si o lista de asteptare, dar si complicatii cu privire la acceptarea noului organ de catre corp.
Cu toate acestea, exista o veste buna in acest sens. Multumita cercetatorilor de la Universitatea Tel Aviv, s-a reusit imprimarea 3D a unei inimi (din celulele pacientului) care deschide calea viitorului de a combate bolile cardiace.
Inima imprimata 3D a fost creata din propriile celule ale pacientului, ceea ce inseamna ca organul e 100% compatibil si nu va fi respins de corpul pacientului.
S-a reusit crearea organului prin luarea de tesut gras de la un pacient, separand componentele celulare si non-celulare, iar acestea au fost reprogramate pentru a deveni celule stem care mai tarziu s-au transformat in celule cardiace.
Conform comunicatului de presa al studiului, „Pacientii nu vor mai trebui sa astepte transplanturi sau sa ia medicamente pentru a preveni respingerea organului nou. In schimb, organele necesare vor fi imprimate 3D si vor fi complet personalizate pentru fiecare pacient”. Inainte de a va entuziasma prea tare, trebuie sa stiti ca acest proiect pentru inima se afla inca in etapa foarte timpurie de dezvoltare.
Cercetatorii au reusit sa imprime 3D o inima care masoara doar 2,5 centimetri, ceea ce inseamna ca este prea mica pentru a fi folosita de oameni.
Se asteapta ca o inima de dimensiune completa pentru oameni ar necesita miliarde de celule si ar putea fi nevoie de o zi intreaga pentru imprimarea 3D, dar asta nu inseamna ca proiectul nu are potential.
Potrivit lui Tal Dvir, profesorul care a coordonat proiectul, procesul ar putea fi folosit si pentru a imprima 3D petice pentru inima si sa se inlocuiasca doar zonele bolnave ale organului pacientului.