O organizatie specializata in testarea aplicatiilor antivirus a concluzionat intr-un raport publicat in aceasta saptamana ca multe softuri Android care detecteaza virusi sunt falsuri si nu functioneaza asa cum au fost promovate.
Aplicatiile antivirus sunt menite sa ofere liniste. Asta pentru ca, in cazul in care intrati pe acel link suspect, stiti ca dispozitivul dv. Android ar trebui sa fie oarecum protejat.
Din pacate, exista atat de multe aplicatii antivirus Android incat e destul de dificil sa alegi. Din pacate, se pare ca majoritatea dintre ele sunt falsuri.
Asta conform testelor efectuate de compania austriaca de testare AV-Comparatives care a descoperit ca, dintre cele 250 de softuri antivirus Android pe care le-a testat, doua treimi sunt falsuri.
Acestia au testat softurile Android prin alimentarea cu malware a unor dispozitive pentru a vedea daca aplicatiile antivirus le pot detecta. Numai 80 dintre cele 250 de softuri au reusit asta.
Cu toate acestea, chiar si asa, cele 80 de softuri puteau detecta numai 30% din malware, ceea ce inseamna ca destul de mult malware a reusit sa se strecoare.
De asemenea, compania a descoperit ca destul de multe dintre aceste softuri false nici macar nu scanau malware. In schimb, aceste aplicatii antivirus se bazau pe liste albe si negre pe baza numelor pachetelor de aplicatii.
Acest lucru a determinat ca unele softuri de pe dispozitivele Android sa fie marcate ca fiind malware, pentru simplul fapt ca numele lor de pachet nu erau in lista alba.
De asemenea, acestia au descoperit ca un numar tulburator de astfel de softuri false au fost create de acelasi programator, pentru ca majoritatea dintre ele semanau intre ele. In plus, aceste aplicatii antivirus Android mai mult afisau reclame in loc sa ofere protectie.