SpaceX si-a lansat noua capsula Crew Dragon acum scurt timp si a fost capabila sa se andocheze pentru prima data la SSI (Statia Spatiala Internationala).
Asta inseamna ca un obiectiv important al acestui zbor de test al SpaceX a fost indeplinit. Acea manevra de andocare este ceva ce Crew Dragon va trebui sa repete de nenumarate ori in viitor, odata ce incepe sa lanseze astronauti catre SSI.
SpaceX a lansat capsula in spatiu cu o racheta Falcon 9 de la Centrul Spatial Kennedy din Florida acum scurt timp. Odata ce Crew Dragon a ajuns pe orbita, varful a fost deschis pentru a expune mecanismul de andocare.
Cand se apropia de SSI, capsula lansata de SpaceX a folosit senzori, lasere si software pentru a se andoca la SSI. Pentru a testa capacitatea de andocare, SpaceX a trimis-o in mai multe zone din afara Statiei Spatiale Internationale.
Aceasta a folosit propulsoarele de bord pentru a se apropia de Statia Spatiala Internationala, iar mai apoi si-a mentinut pozitia timp de doua ore si jumatate.
Crew Dragon lansata de SpaceX chiar s-a retras intr-o etapa pentru a-i fi testata abilitatea de a se retrage intr-o situatie de urgenta. Odata ce Crew Dragon era la aproape 20 de metri distanta, a fost trimisa comanda finala pentru a se andoca la Statia Spatiala Internationala.
Aceasta e prima data cand SpaceX a andocat automat o capsula la SSI, chiar daca a trimis din 2012 capsule cargo catre SSI. Toate acestea au fost ancorate de un membru al echipajului de pe Statia Spatiala Internationala care a folosit un brat robotic pentru a muta capsula in locul dorit.
Niciun astronaut nu a fost trimis cu acest test de zbor care a avut loc recent. Dar, odata ce membrii echipajului de pe SSI au deschis capsula, acestia au fost intampinati de Ripley, un manechin inteligent. Acest manechin a ocupat de unul singur toate cele patru locuri disponibile in Crew Dragon.
The first @Commercial_Crew mission arrived at the space station today when the @SpaceX #CrewDragon completed soft capture on the Harmony module at 5:51am ET. #LaunchAmerica https://t.co/Bgcgac0O50 pic.twitter.com/KfNFpHxpGx
— International Space Station (@Space_Station) March 3, 2019