Tarile de pe glob au analizat raspandirea dezinformarii pe Facebook si modul in care aceasta poate submina procesul democratic. Si Marea Britanie si Canada au procedat astfel. Marea Britanie i-a cerut de mai multe ori CEO-ului Facebook, Mark Zuckerberg, sa apara in fata unei comisii de Parlament pentru a raspunde la niste intrebari intr-o audiere, dar Mark Zuckerberg nu a acceptat.
Parlamentele Canadei si Marii Britanii au emis acum ceva timp o citatie fara precedent pentru Mark Zuckerberg de la Facebook, pentru a se prezenta in fata lor. Cele doua comisii ale Parlamentelor din Marea Britanie si Canada au emis o citatie comuna pentru ca Mark Zuckerberg sa apara in fata lor la audiere.
Parlamentele vor ca Zuckerberg de la Facebook sa raspunda la intrebarile lor cu privire la scandalul privind abuzurile de date Cambridge Analytica pe care Marea Britanie si Canada l-au investigat inca in 2018.
Presedintii Comisiei pentru Digital, Cultura, Media si Sport din Marea Britanie si al Comisiei privind Accesul la Informatii, Confidentialitate si Etica din Canada au trimis o scrisoare lui Mark Zuckerberg de la Facebook in care il cheama la audiere.
In scrisoare, i se solicita lui Mark Zuckerberg sa apara in fata unei audieri comune la Parlamentul Westminster pe data de 27 noiembrie 2018.
Se mentioneaza ca, desi audierea va fi condusa de cele doua Parlamente din Marea Britanie si Canada, vor fi reprezentate un numar de alte Parlamente. „Tinand cont de obiectivul dv. declarat de a repara Facebook si de a preveni folosirea necorespunzatoare a platformei in afacerile de pe glob si in procesul democratic, am dori sa va oferim sansa de a va prezenta la aceasta audiere”, adauga scrisoarea.
Cand Facebook a fost contactata de TechCrunch pentru a oferi un comentariu, un purtator de cuvant al Facebook a spus ca compania a primit scrisoarea comisiilor si ca va raspunde pana la termenul limita. Acel purtator de cuvant nu a spus daca Mark Zuckerberg va aparea la audiere in fata comisiilor Parlamentelor Marii Britanii si Canadei.