Performanta imbunatatita a noului cip A12 Bionic folosit in iPhone Xs si iPhone Xs Max a pus designul intern de procesoare al Apple aproape la egalitate cu alte procesoare, considerate mai puternice si mai performante.
Smartphone-urile noastre au fost deseori descrise ca fiind computere puternice si performante care pot incapea in buzunar. Dar in ciuda popularitatii smartphone-urilor, PC-urile desktop propulsate de cipuri ARM nu sunt atat de populare pe cat ati putea crede.
Cu toate acestea, avantajele designului ARM sunt evidente, motiv pentru ca se zvoneste ca Apple ar putea trece la ARM pentru PC-urile sale desktop. Se pare ca trecerea la cipuri ARM s-ar putea sa nu fie prea departe.
Cel putin potrivit AnandTech care a examinat recent smartphone-urile iPhone Xs si Xs Max ale Apple. AnandTech a descoperit ca noul cip A12 Bionic din noile iPhone-uri Apple nu este prea departe de performanta procesoarelor de PC-uri desktop.
Potrivit lui Andrei Frumusanu de la AnandTech, „Ceea ce este uimitor este cat de aproape sunt cipurile A11 si A12 Bionic ale Apple de procesoarele actuale de PC-uri desktop. Nu am avut oportunitatea de a derula lucruri intr-o maniera mai comparabila. Dar datele recente ale lui Johan De Gelas din vara anului 2018 indica faptul ca A12 Bionic depaseste un procesor Skylake cu frecventa moderata in performanta single-thread”.
Asta nu inseamna ca cipul A12 Bionic performant de la Apple poate propulsa un PC la fel de bine ca un cip de desktop. Andrei Frumusanu recunoaste ca aceste benchmark-uri de performanta nu au fost rulate intr-o maniera comparabila.
In plus, exista si alti factori – cum ar fi complicatiile de compilare si frecventa – care trebuie sa fie luati in considerare in cazul lui A12 Bionic de la Apple. Cu toate acestea, daca ne bazam numai pe numere, se pare ca conceptul unui MacBook propulsat de ARM s-ar putea sa nu fie prea departe de a deveni realitate.