Cu toate ca evitarea celor mai mari pericole ale schimbarilor climatice ar necesita probabil aspirarea CO2-ului din aer, initial mai multi cercetatori au respins aceasta tehnologie. Pe motiv ca ar fi prea scumpa.
Desi dioxidul de carbon (CO2) este un gaz natural (expiram CO2 in respiratie) si este folosit de plante in procesul de fotosinteza, la fel ca multe alte lucruri in viata, prea mult strica.
Iar excesul de CO2 a dus la schimbari climatice, iar acest lucru nu e neaparat unul bun. Cu toate acestea, se pare ca una dintre modalitatile de a ne ocupa de dioxidul de carbon excesiv nu este atat de scumpa pe cat s-a crezut anterior.
Una dintre ideile sugerate pentru a reduce CO2-ul este pur si simplu aspirarea lui din aer. Cu toate acestea, cercetatorii au respins initial ideea pentru ca era prea scumpa.
S-a estimat anterior ca aspirarea acestui gaz din aer costa 1000 de dolari pe tona. Totusi, o noua analiza publicata in Joule estimeaza ca costurile de aspirare din aer vor fi mult mai reduse, si anume intre 232 de dolari pe tona si 94 de dolari pe tona.
Varianta mai ieftina de 94 de dolari ar aspira CO2 din aer pentru a fi utilizat pentru a produce combustibil alternativ. Iar varianta mai scumpa de 232 de dolari va comprima CO2 si-l pe stoca permanent la nivel subteran.
Potrivit cercetatorului principal al MIT Energy Initiative, Howard Herzog, in ciuda costurilor mai mici de aspirare de CO2 din aer, nu ar trebui sa ne entuziasmam prea tare inca.
„Pana cand se pot confirma costurile si performanta la scara larga, trebuie sa tratam aceste costuri cu o doza de precautie. Inca cred ca costul final ar putea fi de cateva ori mai mare”.
Nu este clar cand am putea vedea aceasta metoda pusa in practica, dar daca aspirarea din aer este la fel de ieftina pe cat sugereaza cele mai noi estimari, ar putea fi o modalitate viabila de a reduce schimbarile climatice.