In timp ce Apple continua sa-si actualizeze iPhone-urile cu noi caracteristici de securitate, autoritatile, politia si anchetatorii vin din urma si incearca sa gaseasca cele mai bune modalitati de a ocoli protectia si de a gasi dovezi in dispozitivele suspectilor.
Apple a fost foarte criticata de guverne din cauza deciziei sale de a cripta iPhone-urile si de a le da utilizatorilor cheia de decriptare. Asta inseamna ca politia din anumite tari, si in anumite cazuri, nu ii poate obliga de suspecti sa-si deblocheze iPhone-urile.
De asemenea, Apple a implementat anumite masuri de siguranta care vor impiedica deblocarea dispozitivelor dupa prea multe incercari esuate. In cazul iPhone-urilor cu Face ID, utilizatorii pot incerca de pana la 5 ori deblocarea faciala.
Dupa 5 incercari esuate, caracteristica Face ID este dezactivata iar utilizatorii vor trebui sa deblocheze iPhone-ul folosind parola setata anterior.
Din acest motiv, politia a fost sfatuita de o companie de securitate denumita Elcomsoft sa nu iroseasca acele incercari prin folosirea caracteristicii de recunoastere faciala pe smartphone-urile suspectilor.
Asta conform unui diapozitiv de prezentare care a fost obtinut de publicatia Motherboard. Acea companie de securitate a confirmat intre timp autenticitatea diapozitivului in privinta Face ID.
De asemenea, intr-o discutie cu Motherboard, Vladimir Katalov, CEO al Elcomsoft, a spus, „E destul de simplu. Parola e necesara dupa cinci incercari esuate de deblocare faciala cu Face ID. Prin urmare, prin folosirea caracteristicii Face ID a suspectului, investigatorul iroseste imediat una dintre incercari”.
Acestea fiind spuse, desi Apple a incercat sa-si creeze iPhone-urile cat mai sigure si le-a inzestrat cu Face ID, autoritatile si politia au apelat la alte companii pentru solutii de deblocare a dispozitivelor. Cum ar fi GrayKey care a fost folosita pentru deblocarea iPhone-urilor care le-au apartinut suspectilor.