In ziua de azi, incepem sa vedem ca e din ce in ce mai comun ca parintii sa puna un ecran in fata odraslelor lor in timpul mesei. Avand in vedere ca smartphone-urile si tabletele pot reda clipuri video si jocuri, pare ca aceasta este modalitatea perfecta de a-i tine pe cei tineri linistiti si distrati.
Cu toate acestea, un studiu recent a indicat ca poate nu e cea mai buna idee. Intr-un studiu in curs de desfasurare, efectuat de Institutul National de Sanatate din Statele Unite (via Bloomberg), s-a descoperit ca prea mult timp petrecut in fata ecranului poate modifica fizic structura creierelor la cei foarte tineri.
Studiul a dezvaluit ca, in primul lot de scanari ale creierelor unor 4500 de subiecti tineri cu varste de 9-10 ani, cei care petreceau un timp mai mare de 7 ore pe zi in fata unui ecran au prezentat o subtiere prematura a cortexului cerebral.
Acesta este cel mai exterior strat al creierului care ajuta la procesarea informatiilor din lumea fizica. Este acesta un lucru rau? Se pare ca ar putea fi, dar directoarea de studiu a Institutului National de Sanatate a avertizat sa nu tragem o concluzie pe baza acestor constatari.
Vorbind in cadrul unei misiuni pe CBS, Gaya Dowling a spus, „Nu stim daca subtierea stratului exterior al creierului este cauzata de timpul petrecut in fata ecranului. Nu stim daca e un lucru rau. Nu va fi asa pana ce nu ii urmarim pe subiecti mai mult timp pentru a vedea daca exista rezultate care sunt asociate cu diferentele pe care le vedem”.
Cum am spus, acesta este un studiu in curs de desfasurare, in care cercetatorii vor urmari subiectii tineri timp de peste o decada pentru a intelege cu adevarat cum folosirea ecranelor le poate afecta creierele, dezvoltarea emotionala si sanatatea mintala subiectilor tineri. Acestea fiind spuse, presupunem ca schimbarea smartphone-ului/tabletei cu o jucarie din cand in cand s-ar putea sa nu fie o idee rea.