Schimbarile climatice pot fi un cerc vicios cand oamenii decid sa instaleze aparate de aer conditionat in timpul valurilor de caldura si sa adauge si mai multe dioxid de carbon in atmosfera.
Cercetatorii de la MIT si de la Universitatea din Hong Kong au dezvoltat un nou timp de pelicula pentru ferestre pentru a reduce temperatura intr-o incapere fara ventilator si aparat de aer conditionat.
In timpul verii, poate fi destul de cald iar folosirea unui ventilator s-ar putea sa nu fie suficienta pentru a reduce temperatura, dar aici intervine aerul conditionat.
Din pacate, folosirea aerului conditionat necesita multa energie, ceea ce poate duce la o factura imensa la electricitate. In plus, nu este prea bine pentru mediul inconjurator.
Cu toate acestea, multumita cercetatorilor de la MIT si de la Universitatea din Hong Kong, s-a reusit dezvoltarea unei pelicule de respingere a caldurii care va ajuta la reducerea cantitatii de caldura (cu pana la 70%) care trece printr-o fereastra.
Acest lucru ar trebui sa ajute la mentinerea unei temperaturi mai scazute si la reducerea nevoii utilizarii aerului conditionat. Acest lucru se datoreaza utilizarii microparticulelor care alcatuiesc pelicula.
Aceste microparticule sunt realizate dintr-un material care se poate micsora atunci cand este expus la temperaturi inalte. In cea mai mare parte, este relativ transparent, ceea ce inseamna ca permite trecerea luminii.
Pentru a testa pelicula, cercetatorii au folosit lumina pentru a imita lumina Soarelui. Au descoperit ca, fara pelicula, temperatura interioara a crescut la 38,8 grade Celsius, iar cu pelicula s-a ajuns la 33,8 grade Celsius, noua temperatura fiind usor mai tolerabila.
Echipa va efectua mai multe teste si va optimiza formula peliculei pentru a descoperi daca aplicarea acesteia in alte moduri ar putea imbunatati capabilitatile de reducere a temperaturii.