Acea sare de mare pe care o folosesti la masa ar putea contine un aditiv nu foarte dorit – microplastic. Asta conform unui studiu de mediu care a dezvaluit ca mare parte din sarea de masa vanduta global contine microplastic. Sarea de mare a avut cel mai mare nivel de concentratie, a constatat studiul.
Data viitoare cand va intindeti dupa sarea de masa, mai ganditi-va o data. Asta pentru ca prea multa poate fi nesanatoasa. De asemenea, se pare ca cercetarile efectuate de cercetatorii din Coreea de Sud si de catre cei de la Greenpeace East Asia au descoperit ca 90% din sarea de masa contine microplastic.
Cercetatorii au testat 39 de marci de sare de masa si au constatat ca 36 dintre aceste marci contin microplastic. Marcile testate au provenit din toata lumea.
Interesant este faptul ca cele trei marci care nu contineau microplastic erau din Taiwan, China si Franta. De asemenea, cercetarea a dezvaluit ca marcile din Asia tind sa aiba cantitati mai mari de plastic.
Cercetarea a mai dezvaluit faptul ca un adult obisnuit consuma aproximativ 2000 de particule de microplastic pe an, prin sarea de masa. Ei bine, ideea de a consuma plastic e destul de ingrijoratoare, dar ceea ce este interesant este faptul ca pana in prezent cercetatorii nu au determinat cat de daunatoare pentru oameni poate fi ingerarea de plastic in organism.
Potrivit profesorului Seung-Kyu Kim, unul dintre autorii studiului, „Constatarile indica faptul ca ingerarea umana de microplastic prin produse marine este strans legata de emisiile de plastic dintr-o anumita regiune. Pentru a ne limita expunerea la plastic, sunt necesare masuri preventive, cum ar fi controlul descarcarii de materiale plastice in mediul inconjurator si, mai important, reducerea deseurilor din plastic”.