S-a spus de multe ori ca oamenii care sunt in depresie s-ar putea sa nu arate neaparat semne de depresie, poate doar atunci cand este prea tarziu. Daca pui la socoteala faptul ca traim vieti agitate si ca trebuie sa avem grija de noi insine, poate fi dificil de cautam si sa gasim semne de depresie la altii, cum ar fi la membrii familiei si cei dragi. Dar aici intervine AI (inteligenta artificiala) a MIT. Cercetatorii de la MIT practic au dezvoltat o retea neurala care are capacitatea de a detecta semne de depresie bazate de modul in care discutam.
Acest tipar AI al MIT poate fi aplicat la tot felul de conversatii – cum ar fi interviuri – si poate ajuta la a prezice daca persoana este in depresie, fara a fi nevoie de alte informatii.
Ei bine, AI care detecteaza depresia nu este ceva nou. Am vazut cum unii cercetatori au folosit anterior AI pentru a detecta depresia din postarile de pe Instagram.
Cu toate acestea, una dintre diferentele dintre tiparele AI existente si cel al MIT este faptul ca cele existente necesita ca pacientii sa raspunda la anumite intrebari, ceea ce inseamna ca acestea sunt limitate, in privinta modului si perioadei in care tiparele AI pot fi aplicate.
Pe de alta parte, tiparul AI al MIT foloseste tipare de vorbire pentru a depista depresia, fara a fi nevoie de intrebari si/sau raspunsuri specifice.
Una dintre potentialele utilizari ale unui astfel de tipar AI al MIT este aceea ca poate fi aplicata la tot felul de conversatii, ceea ce inseamna ca ar putea intr-o zi sa existe ca aplicatie pe smartphone-urile noastre si ar putea monitoriza conversatiile si sa trimita alerte atunci cand tiparul MIT detecteaza ceva in neregula.
Lasand la o parte ingrijorarile legate de confidentialitate ale acestei caracteristici MIT, de fapt nu e o idee rea, desi ramane de vazut daca o vom vedea vreodata implementata. Nu ne-am supara daca ar fi implementata.